Loppukesän juhlia

Loppukesä ja alkusyksy ovat tummenevien iltojen juhlaa – ja miksei juhliakin. Olisiko nyt oiva aika järjestää rapujuhlat, venetsialaiset tai sadonkorjuujuhlat ja kutsua ystäviä ja muita läheisiä kylään? 

Kesä on juhlien aikaa. Alku- ja keskikesän mökkijuhlia vietetään muun muassa juhannuksen ja mökkiolympalaisten merkeissä, mutta etenkin loppukesän perinteiset juhlat tarjoavat syyn kokoontua yhdessä viettämään aikaa ja juhlistamaan kulunutta kesää.

Saksiniekkojen juhlat

Ravustuskausi alkaa heinäkuun loppupuolella ja päättyy lokakuun lopussa. Elokuu on perinteisesti ollut rapujuhlien aikaa. Illat hämärtyvät jo, mutta kelit ovat vielä yleensä kesäisen lämpimiä. Rapuja on siis kuitenkin saatavilla vielä elokuun jälkeenkin, joten rapujuhlat voi hyvin järjestää vielä myöhemmin syksylläkin.

Rapujuhlissa keskeinen tarjottava ovat tietenkin ravut. Ravut hankitaan ja keitetään aina elävinä. Rapu kuolee samantien, joten se ei kärsi. 

Ennen keittämistä ravut tulee huuhdella huolellisesti, jottei keitokseen pääse likaa pilaamaan makua.
Ravut keitetään väljässä vedessä. Kannattaa ottaa tarpeeksi iso kattila ja laittaa siihen vettä niin paljon, että ravut peittyvät hyvin. Esimerkiksi kahdellekymmenelle ravulle riittää neljän litran kattila ja kolme litraa vettä.

Keitinveteen lisätään merisuola ja 2–3 palaa sokeria, kun vesi kiehuu. Merisuolaa laitetaan 35–40 grammaa vesilitraa kohden, suuremmat ravut olisi hyvä keittää 40 grammalla suolaa. Jotkut ovat tosin sitä mieltä, että ravut pitäisi keittää aina 40 gramman suolassa. Vaikka määrä saattaa kuulostaa paljolta, esimerkiksi paahtoleivän päällä nautittuna suolaisuus ei maistu niin vahvasti.

Ravut laitetaan vatsa edellä täysin kiehuvaan veteen, suurimmat ravut ensin, ja veteen lisätään tuoreita kruunutillin kukintoja ja pilkottuja varsia. Tillien tuoreus kannattaa aina varmistaa, ettei mukaan tule kellottuneita tai jopa mädäntyneitä tillinosia.

Rapuja keitetään 8–12 minuuttia koosta riippuen tai kun ne pompsahtavat pinnalle. Valmiin ravun erottaa kuoren ja pyrstön väliin tulevasta raosta. 

Parhaat ravut saa, kun jäähdyttää kattilan rapuineen mahdollisimman nopeasti vesialtaassa, johon tulee jatkuvasti uutta kylmää vettä. Jäähdytystä varten kannattaa pilkkoa runsaasti uutta tilliä jäähdytysastiaan, esimerkiksi toiseen kattilaan ja nostella ravut reikäkauhalla siihen. 

Poista ensimmäisen keitinveden tillit ja kaada keitinliemi rapujen ja uuden tillin päälle. Kun ravut ovat jäähtyneet, poista tilli. Älä kuljeta jäähdyttämättömiä rapuja. 

Ravut ovat parhaimmillaan 6–12 tuntia keittämisestä. Oikein jäähdytetyt ravut säilyvät viileässä parikin vuorokautta. Rapuja voi myös pakastaa, mutta ne tulee pakastaa aina keitinvedessään. Ennen pakastamista ravut jäähdytetään samalla tavalla kuin suoraan syötäväksi menevät ravutkin. 

Ennen tarjoilua ravut koristellaan kruututillin kukinnoilla. 

Rapujen syöminen

Ravut syödään käsin. Syöntityylejä ja -järjestyksiä on erilaisia, mutta tässä yksi ohje.

Irrota ravun sakset ja katkaise kärjet rapuveitsen reiän avulla. Imaise mehut saksen reiästä. Avaa saksi veitsellä ja kaiva liha esiin. Irrota muut saksien nivelet, ime tyhjiksi ja kaavi sisus suuhun.

Irrota pää veitsen avulla. Irrota selkäpanssari ja kumoa sen sisällä oleva mehu suuhusi.

Raaputa kuoren alla oleva valkoinen tahna, ”rapuvoi” suuhusi. Imeskele keskiosan lihat, mehu sekä mahdollinen mäti (tyttöravuilla). Irrota pyrstö leikkaamalla kilpi reunoja pitkin rikki. Irrota kilpi vetämällä pyrstön päätä kohti. Poista tumma suoli. Herkuttele pyrstöllä.
Nautiskele ravun lihat sellaisenaan tai kerää ne voidellulle paahtoleivälle, jonka päälle olet ripotellut hienonnettua tilliä. 

Rapujuhlien järjestäminen 

Rapujuhlien kattauksessa on käytetty perinteisesti punaista ja valkoista, mutta toki muitakin värejä voi käyttää.

Perinteisiin kuuluu myös, että ravut tarjoillaan paahtoleivän, voin ja tillisilpun kera. Tämän lisäksi tarjolla voi olla muuta syötävää, kuten pihvejä, salaattia ja keittoa, joka sopii juhlan tunnelmaan. Juomina rapujuhlissa on tarjolla yleensä vettä, vichyä, olutta, valkoviiniä ja snapseja. 

Vieraan, joka haluaa osallistua rapujuhliin, mutta ei pysty syömään rapuja esimerkiksi allergian takia, on kohteliasta ilmoittaa isäntäväelle asiasta, jotta nämä pystyvät järjestämään jotakin muuta syötävää tilalle.

Rapujen syöminen on sottaista puuhaa. Pöytään kannattaakin laittaa pieniä vesikulhoja ja paperipyyhkeitä käsien puhdistamista varten. Kun mennään oikein etiketin mukaan, syöjillä on myös rapukaulurit kaulassa. Kaulurit voi laittaa valmiiksi tuolin selkänojille odottamaan aterioitsijoita.

Rapujuhlien perinteisiin kuuluvat niin ikään kepeät puheet ja rapulaulut. Laulujen päätteeksi on perinteenä ollut kumota snapsi, mutta nykypäivänä suositaan yhä enemmän miedompia juomia. Alkoholittomia vaihtoehtoja tulisi olla myös aina tarjolla.

Kuva: Unsplash

Nautitaan sadosta!

Loppusyksyn juhlien teemana voi olla myös sadonkorjuu, jonka tarjoiluissa hyödynnetään kauden satoa. Tarjottavat voi hankkia torilta tai marketista, mutta hienointa tietenkin on, jos voi käyttää itse kasvattamaansa satoa.

Sadonkorjuujuhlissa voi tarjoilla värikästä keittoa, esimerkiksi kurpitsa- tai kasvissosekeittoa, uutta perunaa, kasvispiirakoita sienipiirakat mukaan lukien, salaatteja, marjapiirakoita tai kasviksia grillattuina tai dipeillä, mitä nyt kukin keksii. Perusperiaate on, että jokaisessa ruokalajissa on jotenkin hyödynnetty kauden satoa.

Kauden satoa kannattaa hyödyntää myös kattauksessa. Värikkäät kasvikset tarjoavat luonnollista silmäniloa kattaukseen.

Valofestivaalit

Vieraita voi kutsua juhlimaan myös venetsialaisia. Tällöin pääosassa ovat venetsialaiskynttilät ja taitavat valosommitelmat. Koska venetsialaiset pitää järjestää myöhäisillan juhlana, ruokatarjoilu voi olla sen mukaisesti hieman kevyempää: salaattia, patonkia tai kevyttä grillattavaa ja raikasta juomaa. 

Lähteet: Valion vaikeiden ruokien syöntiopas, rapumies Janne, Juha Jormanainen: Suomalainen rapukirja

Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Pexels