Mökkisisustukseen tunnelmaa vanhalla tavaralla

Mökki jos mikä on paikka, jonne mennään irrottautumaan arjesta. Mutta miten saada mökin sisustuksesta niin tunnelmallinen ja omaleimainen, että siellä pääsee virittäytymään loman tunnelmaan? 

Sisustusblogien ja -lehtien ilmeikkäät kuvat saavat usein huokailemaan: miten jotkut osaavatkin tehdä niin ihania ja persoonallisia sisustusratkaisuja! 

Joillakuilla meistä ehkä onkin enemmän silmää omaleimaisille ratkaisuille ja niiden yhdistämiselle kuin toisilla. Kuka tahansa voi kuitenkin luoda tunnelmallisen sisustuksen, kunhan vain malttaa etsiä ideoita ajan kanssa ja olla tekemättä liian hätäisiä ratkaisuja. 

Ensinnäkin kannattaa muistaa, että persoonallinen sisustus on aina asujiensa mieltymysten mukainen. Se ei siten välttämättä tarkoita vain värikkyyttä, retroa, runsautta tai rustiikkisia ratkaisuja, vaan sisustus voi olla myös valkoinen, moderni tai askeettinen. 

Aivan omannäköistään tunnelmaa voi saada niin ikään yhdistelmemällä modernia ja vanhaa tai valkoista ja askeettista, jolloin värit ja askeettista linjaa rikkovat rönsyt tai rouheat muodot maustavat kokonaisuutta pieninä ripauksina.

Persoonallinen, mökkitunnelmaan siivittävä sisustusilme ei ole myöskään rahakysymys. Hyödyntämällä kirpputoreja ja muita vanhan tavaran myymälöitä voi tehdä upeita löytöjä pienelläkin rahalla. Toisaalta hyvin mietityt ja  laadukkaat, vaikkakin ehkä vähän hintavammat hankinnat kestävät yleensä aikaa ja elämistä paremmin kuin halvat trendiratkaisut, ja tulevat siten pidemmässä saatossa edullisemmiksi.

Omaa ilmettä entisöinnillä, verhoilulla ja puusepän huonekaluilla

Uusien löytöjen tekeminen tai kaupasta ostaminen ei sekään ole aina välttämätöntä. Vanhoille huonekaluille voi saada uuden elämän, kun ne vie entisöitäväksi tai verhoiltavaksi. Entisöinnillä tai verhoilulla saa  huonekaluille myös juuri haluamansa omanlaisen ilmeen. 

Huonekalun, kuten pöydän, tuolin tai keinutuolin, voi myös teetättää puusepällä. Käsityönä tehty huonekalu voi olla sisustuksessa juuri se elementti, joka tuo sekä särmää ja että kotoisuutta. 

Kannattaa muistaa myös, että huonekalujen ja esineiden historia on myös osa sisustuksen tunnelmaa. Pitkään matkassa kulkeneet nallet, taulut, matkamuistoesineet ja isoäidin arkut ovat enemmän kuin esineitä, sillä niihin liittyy tarinoita, historiaa, muistoja ihmisistä ja koetuista asioista. 

Viihtyisyyttä ja persoonallista ilmettä tavoitellessa ei kannata unohtaa tekstiilejä, kuten mattoja ja verhoja, eikä myöskään tunnelmavalaisimia, seinäkoristeita ja tauluja. Juuri niillä voi olla merkittävä rooli kodin persoonallisen tunnelman luomisessa.
Viherkasveilla saa kotiin yksinkertaisella tavalla väriä ja viihtyisyyttä. Vapaa-ajan asunto tai koti, jossa on useita viherkasveja, tuntuu usein myös persoonalliselta, varsinkin kun kiinnittää huomiota ruukkujen ja  amppeleiden valintaan ja kasvien sijoitteluun. 

Mistä ideoita?

Kuva: Unsplash

Tänä päivänä ehdottomasti parhaita paikkoja hakea sisustusideoita on Pinterest ja sen sisustusaiheiset pinnaukset. 

Pinterestistä löytyy huikea määrä erilaisia ideoita, ja palvelu ohjailee käyttäjää jatkuvasti uuden sisällön pariin. Aina kun sen sisältötarjonnasta löytää omaa silmää miellyttäviä ideoita, kannattaa ne tallentaa omalle sisustusideoiden taululle, jotta palvelu osaa tarjoilla lisää samantyyppisiä sisältöjä. Pinterestissä jotkut pinnaukset ovat vain kuvia, jotkut taas johdattavat esimerkiksi sisustusblogien sivuille.
Instagramista löytyy myös sisustusaiheisia tilejä, ja monilla sisustusliikkeilläkin on oma tilinsä. Kotimaisten tilien lisäksi monet suomalaiset sisustusharrastajat seuraavat ruotsalaisia sisustustilejä, joista löytyy todella persoonallisia ja viehättäviä sisustusideoita, esimerkiksi vi.flydde.storstan ja kvartet_krukan. Sisustusblogit ja sisustuslehdet ovat nekin aina oiva lähde ideoiden hakemiseen.

Mitään sisustustyyliä ei tarvitse kopioida sellaisenaan, vaan eri ideoita voi yhdistellä luovastikin. Vaikka kodin sisustuksessa tavoitellaankin yleensä harmonista kokonaisuutta, mikään täydellinen sen ei tarvitse olla. Myös niin sanotut sisustusvirheet ovat sallittuja!

Apua ammattilaiselta

Jos tuntee itsensä epävarmaksi sen suhteen, miten erilaisia elementtejä kuten perintöhuonekaluja tulisi yhdistellä modernimpien kanssa, kannattaa kääntyä sisustussuunnittelijan puoleen. 

Monilta sisustussuunnittelijoilta saa myös lyhyempiä stailausopastuksia, joissa suunnittelija neuvoo, miten eri elementtejä voisi yhdistää. Ammattilaisen apua hyödyntämällä voidaan säästää paitsi aikaa myös rahaa, kun vältytään turhilta virhehankinnoilta. 

Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Unsplash