Pihan pinnat kuntoon

Mökkipihalta kaivataan viihtyisyyttä, mutta työleiriä siitä ei enää haluta ottaa. Hyvällä suunnittelulla ja oikeilla pohjavalinnoilla saadaan aikaan toimiva ja helppohoitoinen piha.

Nykyään yhä harvempi haluaa työlästä pihaa hoidettavaksi mökilläkään. Pihan helppohoitoisuuteen voidaan vaikuttaa pintojen ja kasvien valinnalla sekä hyvällä suunnittelulla. Kasvivalintojen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, jotta pensaat ja muut istutukset menestyvät kasvupaikalla.

– Kaikilla kasveilla on omat kasvupaikkavaatimuksensa, Tampereella työskentelevä viheralan ammattilainen sekä Viher- ja ympäristörakentajat VYRA ry:n hallituksen jäsen Tero Ilomäki muistuttaa.

– Pihasuunnittelun ajatuksena on usein kerroksellisuus – keskelle istutusaluetta laitetaan korkeampia kasveja, sen jälkeen keskikorkeita ja edustalle matalampaa kasvillisuutta. Kannattaa myös muistaa, että jos pihaan ilmestyy myrkyllisiä kasveja, ne pitää karsia pois.

Pohjatyöt ja maa-ainekset tärkeä osa lopputulosta

Ilomäki kehottaa ottamaan ympäristön huomioon pihan pintojen valinnassa. Esimerkiksi sorapiha saattaa sopia paremmin maaseudulle kuin uudelle asuinalueelle kaupunkimaiseen ympäristöön. Kovempia pihan pintoja asennettaessa kannattaa lisäksi panostaa pohjatöihin. Ne ratkaisevat pinnan kestävyyden.

– Maanrakentaminen ja massanvaihto on kallista, mutta ne ovat tärkeitä asioita enkä suosittele säästämään niissä. Jos rakenteita ei tee kunnolla, pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, että piha routii, pinnat kärsivät ja menevät pilalle.

On kyse sitten nurmikosta, kuntasta, kedosta, niitystä ja jostakin muusta kasvillisuuden peittämästä alueesta, kannattaa sen suunnittelussa ottaa huomioon kasvupaikka ja tehdä pohjatyöt kunnolla. Muun muassa maaperä sekä valoisuus ja varjoisuus vaikuttavat siihen, millainen kasvillisuus paikalla menestyy parhaiten. Ilomäki muistuttaa, että esimerkiksi kunttaa ei kannata laittaa erillisinä paloina sinne tänne, vaan suunnitella kasvillisuuden peittämistä alueista yhtenäisiä ja suurempia kokonaisuuksia.

Nurmikon vaihtoehtona kunttaa, ketoa tai niittyä

Nurmikko on edullinen ja helppo vaihtoehto ja se sopii moneen paikkaan. Pohjatöistä ei kannata kuitenkaan luistaa, sillä kasvualustalla on paljon merkitystä nurmikon menestymiseen. Siirtonurmen avulla pihaan saa nopeasti valmiin, vehreän nurmikon. Nurmi toimitetaan rullina ja asennus on nopea tehdä. Myös siirtonurmi vaatii kunnollisen kasvualustan ja alussa runsaasti kastelua.

Nurmikon sijaan pihaan voidaan laittaa esimerkiksi kunttaa eli siirtovarvikkoa, jossa voi olla muun muassa mustikkaa, puolukkaa ja kanervaa. Kuntta toimitetaan isoina kunttalevyinä, ja se on helppohoitoinen valinta – kaunis sammaleen ja varpukasvillisuuden peittämä pinta sopii niin luonnonläheiseen kuin modernimpaankin pihaan.

Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi koko kesän ajan kukkiva, kuivemmalle paikalle sopiva keto sekä kosteammalla paikalla viihtyvä niitty. Niillä saadaan lisättyä pihan monimuotoisuutta ja hyönteisetkin viihtyvät.

Pihakivillä viimeistelty lopputulos

Terassien koko on kasvanut ja oleskelualueisiin halutaan panostaa. Monet sisätilojen toiminnot löytyvätkin nykyään myös ulkoa. 

Kiveys on toimiva ratkaisu etenkin oleskelualueilla sekä muilla alueilla, joissa liikutaan paljon. Olipa kyseessä sitten mökin tai omakotitalon piha, sillä saadaan aikaan näyttävä ja viimeistelty tila.

– Kiveys voi olla betonia tai luonnonkiveä, esimerkiksi graniittia. Vähäisemmällä käytöllä oleville alueille saattaa sopia hyvin sorapinta ja asfalttia taas kannattaa laittaa paikkoihin, joissa on autoliikennettä. Kiveystä ja asfalttia voidaan myös yhdistää, Ilomäki sanoo.

Pihakiven valinnalla voidaan vaikuttaa materiaalikustannuksiin, sillä kivien hinnat vaihtelevat paljon. Kiveys ja asfaltti ovat kalliimpia vaihtoehtoja ja sora- sekä kivituhkapinnat edullisempia.

– Jos pihassa on esimerkiksi nurmikko ja sen vieressä kivituhkakäytävä eikä mitään rajaavaa betonikiveystä, nurmikko pääsee leviämään. Silloin edullinen ratkaisu voi aiheuttaa enemmän huoltoa ja kustannuksia.

Muut remontit voivat edellyttää myös pihan uudistamista

Pihan pintoja on tarvetta laittaa uusiksi esimerkiksi salaojaremontin jälkeen – kun talon ympäriltä joudutaan kaivamaan, nurmikot, muut pinnat sekä istutukset kärsivät. Jos salaojaremontti on suunnitteilla ja pihakin kaipaa uudistamista, Ilomäki suosittelee tekemään molemmat remontit samalla, sillä niissä voidaan hyödyntää samaa kalustoa.

Suuremmassa piharemontissa voidaan lisäksi parantaa pihan valaistusta ja esteettömyyttä, kunnostaa oleskelualueita ja suunnitella piha toimivammaksi myös talvikunnossapitoa ajatellen.

Jos kyseessä on uudiskohde, pihan suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä tontin maatöissä voidaan ottaa huomioon myös pihan lopulliset korot ja suunnitellut pinnat.

Uudiskohteen pihan kustannusten arviointiin voi auttaa Ilomäen mukaan seuraava nyrkkisääntö:

– Jos pihaan käyttää noin 10 prosenttia talon rakentamisen kustannuksista, saa peruspihan ja jos käyttää noin 20 prosenttia, saa vähän prameamman.

Pihakiveys elvytetään puhdistuksella ja paikkauksella

Huonoon kuntoon mennyttä pihakiveystä ei tarvitse aina lähteä vaihtamaan uuteen, vaan niitä voidaan uudistaa muulla tavoin. Jos pinnoissa on epätasaisuutta, kuoppia tai halkeamia, ennen korjaustoimiin ryhtymistä kannattaa tutkia ongelmien aiheuttaja, ettei ongelma toistuisi.

– Pohjan routiminen voi aiheuttaa esimerkiksi asfaltin halkeilun. Joskus asfalttiin voidaan tehdä paikkakorjauksia, mutta toisinaan saatetaan joutua tekemään myös pohjatöitä, Tero Ilomäki sanoo.

Kulahtaneelle pihakiveykselle voi hänen mukaansa riittää pelkkä puhdistaminen.

– Kiveykset saattavat olla sammaleessa, likaisia ja menneet muutenkin esteettisesti ruman näköisiksi. Jos betonikivi on ehjää, mutta sammaleista, sen voi pestä painepesurilla tai käyttää apuna kiven puhdistamiseen sopivia pesuaineita. Kiveys voidaan myös sävyttää kuullotteilla.

Haastateltava työskentelee toimitusjohtajana Tampereen Viherrakennus Oy:ssä.

Teksti: Marja Haavisto