Vuokramökillä pääsee rattoisasti mökkeilyn makuun

Oletko havainnut itsessäsi viime aikoina mökkikuumetta? Jos vastaus on kyllä, et ole ainoa.

Vuosi 2020 lisäsi reippaasti vapaa-ajan asuntojen kysyntää Suomessa. Joillain alueilla ostettavaa ei ole edes riittänyt kylliksi kaikille halukkaille.

Mökin vuokraaminen onkin ollut monille houkutteleva vaihtoehto – puolin ja toisin. Mökkeilyyn ja etenkin mökin ylläpitoon tottumaton pääsee vuokramökissä nauttimaan helposti haluamastaan lomatunnelmasta. Mökinomistaja, joka ei ehdi viettämään aikaa mökillään, ei puolestaan joudu seisottamaan mökkiään tyhjillään käytön puutteessa, jolloin sen ylläpitokulut silti juoksevat.

Turvallisuus ja toimivuus etusijalla

Kun mökinomistaja päättää aloittaa vuokraustoiminnan, aluksi kannattaa kiinnittää huomiota luonnollisesti itse mökkiin.

– Ensinnäkin kaiken pitää olla turvallista. Se on aina se ykkösasia, painottaa Suomen Mökkivuokraajat ry:n puheenjohtaja Sari Hyvärinen. Hän on myös Mökkivuokraajan käsikirja -palvelun perustaja ja ylläpitäjä ja tottunut neuvomaan niin vuokraustoiminnan alkutaipaleella olevia mökinomistajia kuin konkareitakin.

Mökin varustelussa tulee huomioida myös paloturvallisuus: sieltä on siis löydyttävä niin toimiva palovaroitin kuin alkusammutuskalustoakin. Toisekseen kaiken mökillä tulisi Hyvärisen mukaan olla ehjää ja toimivaa.

– Usein mökkien sisustus ja kalustus on helposti sellaista, että se, mitä kotona ei enää tarvita, viedään mökille, hän huomauttaa.

Vuokralaisen on kuitenkin vaikea päästä mukavaan mökkitunnelmaan, jos mökki on varusteltu yli jääneillä ja eriparisilla jämäkalusteilla, jotka ovat jo parhaat päivänsä nähneet.

Kolmanneksi olennaiseksi tekijäksi Hyvärinen nostaa mökin puhtauden. Käytännössä mitä puhtaampi mökki on, sen parempi.

– Sisustuksen ei pidä olla liian karsittua, mutta mitä enemmän tavaraa, sitä hankalampi mökki on pitää puhtaana, hän vielä lisää.

Vuokraamisen kuluja voi vähentää verotuksessa

Mökkiä vuokratessa on huomioitava myös monia muita käytännön asioita. Hyvärinen muistuttaa, että kaikki vuokratulo on verotettavaa tuloa – myös silloin, kun kyseessä on lyhytaikainen mökkivuokraus.

– Vaikka olisi kuinka pienestä summasta kyse, se tulee ilmoittaa veroilmoituksessa.

Hän huomauttaa pelkästään vuokraukseen liittyvien hankintojen, kuten ilmoituskulujen, olevan kokonaisuudessaan verovähennyskelpoisia. Mökin niin sanotuista yleiskuluista, kuten sähkö- ja vakuutusmaksuista voi vähentää sen osuuden, minkä mökki on ollut vuokrattuna.

– Jos mökki on vuodessa viikon ajan vuokrattuna, kiinteistöverosta saa vähentää 1/52, Hyvärinen havainnollistaa.

Hän neuvoo pitämään kuluista kuitit tallessa. Verottajalle riittää, että niistä ilmoitetaan verovähennyksiä varten vain könttäsumma.

Mökkeilysesonki on laajentunut ympärivuotiseksi

Aiemmin mökkisesonki jakautui Hyvärisen mukaan tyypillisesti niin, että pohjoisen kohteiden parasta sesonkia oli talvi ja eteläisten puolestaan kesä. Hän toteaa kysynnän kuitenkin laajentuneen ja tasaantuneen sittemmin paljon.

– Suomessa on neljä vuodenaikaa, joista jokaiselle voi nyt muodostaa oman sesonkinsa, ja paikallistapahtumien ympärille voi luoda normaalioloissa sesonkeja. Suomalaiset on todella löytäneet mökkivuokrauksen ja etätyömahdollisuudet mökillä.

Vaikka iso osa haluaa edelleen viettää juhannuksensa mökillä, kysyntä alkaakin olla ympärivuotista – kunhan mökki itsessään on vain ympäri vuoden käytettävissä ja lämmin.

Mutta mistä mökille löytyisi sitten vuokralaisia? Hyvärinen toteaa, että ensin tulisi tietää, millaisia vuokralaisia ylipäätään haluaa. Hän neuvoo miettimään, millainen oma ”unelmavieras” olisi ja profiloimaan vuokrailmoituksen sen mukaisesti.

– Mökistä täytyy kertoa realistisen hyvin kuvin ja tekstein, mutta jos on vaikka kalastuksen harrastaja ja siten tietää mökin olevan upeiden kalavesien äärellä, se kannattaa mainita.

Mökistä voi sitten vinkata esimerkiksi alan harrastajien kanavissa. Yleisesti hyviä kanavia vuokramökistä ilmoittamiseen ovat Hyvärisen mukaan esimerkiksi GoFinland ja kansainvälisesti AirBnB. Senkin on hänen mukaansa löytänyt kuitenkin jo moni suomalainen.

– Se ei ole enää vain kansainvälisille vieraille, vaan iso osa suomalaisista hakee kotimaan vuokramökkejä AirBnB:stä.

Kirjallinen sopiminen kannattaa aina

Suomen Mökkivuokraajat ry:n nettisivuille on koottu mökkivuokrauksen yleiset ehdot.

– Kannattaa lukea ne ajatuksella läpi, niin saa koko prosessista kiinni ja mitä kaikkea missäkin kohtaa kannattaa huomioida, Hyvärinen vinkkaa.

Etenkin jos kyseessä on vähintään 30 vuorokautta kestävä pidempiaikainen vierailu, hän neuvoo sopimaan mökin vuokrauksesta kirjallisella vuokrasopimuksella.

– Lyhyemmässäkin majoitustoiminnassa pitäisi joka tapauksessa olla aina jotain mustaa valkoisella, vaikka sähköposti.

Kirjallisesti kannattaa sopia muun muassa siitä, kuinka monta henkeä mökille on tulossa, mistä mihin vierailu kestää, kuinka paljon se maksaa sekä onko mukana lisäpalveluita ja mitä ne maksavat.

– Vaikka niistä olisi sovittu jo puhelimessa, kannattaa lähettää vielä sähköposti, johon pyytää kuittauksen, että näin on sovittu. Ihmiset käsittävät asiat usein helposti eri tavoilla.

Mökin varustelusta kerrottava etukäteen

Mökin varustelutaso on hyvä määritellä tarkoin jo mökin vuokrailmoituksessa. Hyvärinen painottaa, että on tärkeää, mitä ilmoitukseen kirjoitetaan ja mitä kuvissa näkyy.

– On toki yleinen trendi, että paremmin varustellut mökit on suositumpia, hän toteaa. Kysyntää on kuitenkin paitsi kodinomaisille mökeille, joista löytyy muun muassa tiskikone, mutta myös hyvinkin alkeellisille mökeille.

– Edelleen se, mitä mökistä kerrotaan, on kaiken A ja O. Tulijalla täytyy olla realistinen käsitys siitä, millaiseen mökkiin on tulossa. Jos odottaa luksushuvilaa ja tuleekin eräjorman mökille, odotukset ja todellisuus eivät kohtaa.

Myös esimerkiksi polttopuita olisi hyvä olla mökillä jo valmiiksi. Niiden riittävä määrä riippuu Hyvärisen mukaan siitä, kuinka paljon mökillä on ylipäätään tulipesiä ja grillipaikkoja.

Hän neuvoo kertomaan vieraille jo etukäteen, minkä verran polttopuita on varattu käyttöön – ja mitä tehdään, jos ne eivätkään riitä. Jos mökissä on puusauna, polttopuita tulisi olla ainakin sen verran, että ne riittävät kohtuullisessa käytössä koko vierailun ajaksi.

Etenkin jos lähin kauppa sijaitsee kaukana, Hyvärinen huomauttaa, että on vain reilua että mökiltä löytyy jo valmiiksi esimerkiksi ketsuppia ja vessapaperia. Vuokralaisen ei tarvitse silloin lähteä heti ensitekijöikseen kauppareissulle.

Mökkikansio ohjeistaa vierasta kattavasti

Kun mökki luovutetaan vieraan käyttöön, tämän kanssa on hyvä käydä läpi monia käytännön asioita mökkeilystä. Näin varmistetaan, että vierailu sujuu mahdollisimman mukavasti.

Hyvärinen huomauttaa, että varsinkaan ulkomaalaisten mökkivieraiden ei voi olettaa osaavan kaikkea ja entuudestaan.

– Mutta suomalaistenkin kanssa on hyvä kysyä, että osataanko käyttää esimerkiksi puusaunaa.

Mökkivieraan ohjeistamista ei kannata kuitenkaan jättää vain suullisen selostuksen varaan.

– Kun vieras saapuu vasta paikalle ja saa kymmenen vempeleen toimintaohjeet, niitä ei välttämättä enää muista sitten kun niitä ryhtyy käyttämään.

Mökiltä tulisikin löytyä talomappi eli mökkikansio, johon on koottu kaikki tarvittavat yhteystiedot, turvaohjeet ja käyttöohjeet.

– Talomapissa voi olla yleisiä mökin käyttöön liittyviä ohjeita: mitä löytyy mistäkin, mikä toimii missäkin tilanteessa ja ennen kaikkea yhteystiedot, Hyvärinen kuvailee.

Tärkein ohje hänen mukaansa on turvakortti, johon on kirjattu muun muassa yleinen hätänumero, paikan osoite ja koordinaatit sekä pääkatkaisijoiden paikat. Jos mökille joudutaan soittamaan ambulanssi, katuosoitetta ei tarvitse sitten ryhtyä haeskelemaan kiireessä.

– Sen täytyy olla ihan mökin seinällä jo ihan mökkiläistä itseäänkin varten.

Valtaosa mökkivuokrauksista sujuu kuin tanssi

Ennakoiva ja kattava ohjeistus auttaa ehkäisemään mahdollisia epäselvyyksiä jo ennalta. Hyvärinen toteaa mökinomistajien ja vuokralaisten välille syntyvän kuitenkin vain harvoin ristiriitoja.

– Mediassa saavat hirveästi huomiota ne negatiiviset tapaukset, vaikka niitä on todella häviävän pieni osa kaikesta majoitustoiminnasta. Lähtökohtaisesti kaikki menee hyvin. 

Kun mökinomistaja arvostaa vierastaan ja oikeasti panostaa tämän viihtymiseen ja mökkiinsä, se näkyy hänen mukaansa myös tuloksessa:

– Ei tule sellaista tarpeetonta turhista asioista vääntämistä.

Suomen Mökkivuokraajat ry:n jäsenistöstä ei ole kantautunut Hyvärisen tietoon ongelmatapauksia.  Julkisuuteen nousseiden tapausten ja alan suurten toimijoiden reklamaatiosyötteiden pohjalta hän arvioi ongelmia syntyvän esimerkiksi siitä, että vuokralainen kokee ettei mökissä ole ollut tarpeeksi puhdasta tai että mökki on ollut huonokuntoinen.

– Tai mökillä on grillipaikka, mutta siellä ei ole grillihiiliä, hän mainitsee.

Katso mökkiä myös vieraan silmin

Toisinaan mökissä ilmenevät puutteet voivat johtua yksinkertaisesti siitä, että mökin kuntoa ei ole käyty tarkistamassa lainkaan vierailuiden välillä – tai jos tarkistetaan, se tehdään ylimalkaisesti.

Liian harvojen tarkistuskäyntien lisäksi ongelmat voivat jäävät kuitenkin havaitsematta myös silloin, kun mökinomistaja viettää mökillään runsaasti aikaa. Hyvärinen huomauttaa, että kun omaa mökkiä näkee riittävän paljon, sen puutteisiin helposti tottuu ja turtuu.

– Todetaan vain, että ainahan tämä on ollut vähän rempallaan, ja osataan jo varoa sitä laiturin kahdeksatta lautaa, josta menee jalka läpi, hän naurahtaa.

Aloittelevan mökinvuokraajan voisikin olla hyvä pyytää paikalle vaikka joku läheinen, mutta suorapuheinen tuttava, joka voisi sitten tarkastella mökkiä vieraan silmin.

– Saa sitten sellaista objektiivisempaa palautetta, Hyvärinen toteaa.

Teksti: Mari Pihlajaniemi
Kuva: Pixabay