Mökkisaunalle uusi ilme

Saunominen on monille keskeinen osa mökkeilyelämystä, joten mökkisaunan suhteen myös toiveet voivat olla korkealla. Jos sauna ei kuitenkaan vastaa haavekuvia tai edes käytännön tarpeita, miksi ei remontoisi sitä mieleisekseen? 

Saunassa korostuvat luonnollisuus, rauhallisuus, pysähtyminen, oma aika, hengähdystauko ja puhdistuminen, kuvailee sisustusarkkitehti SIO ja ja kalustesuunnittelija Marjut Nousiainen

– Tilallisin keinoin näitä asioita tulisi pyrkiä vahvistamaan. Tilakokemukseemme positiivisesti vaikuttavat muun muassa tilan käytännöllisyys, materiaalien tuntu ja miellyttävä valaistus.

Hän toteaa, että saunaremontin aluksi olisi hyvä tietää tavoitteet ja urakan laajuus ja edes suuntaa antava budjetti. 

– Halutaanko tilasta käytännöllisempi, pinnoista kestävämmät, saunakokemuksesta miellyttävämpi, tilasta valoisampi vai jotakin muuta? On suunnittelijan tehtävä sitten koostaa toiveista toimiva kokonaisuus. Suunnittelija tuo usein myös pöytään jotain, mitä ei itse olisi osannut edes ajatella. Usein olen kuullut asiakkaan suusta ensimmäisessä luonnospalaverissa, että ”oho, miksi emme itse keksineet tuota!” Nousiainen kertoo.

Ammattisuunnittelija avuksi toteutukseen 

Saunaremontin suunnittelussa voi käyttää apuna sisustusarkkitehtiä tai -suunnittelijaa tai palvelevaa sauna-alan yritystä. Suunnittelijaa käytettäessä säästää Nousiaisen mukaan ainakin omaa aikaa ja hermoja, monissa tapauksissa varmasti myös rahaa.

– Suunnittelija huolehtii että tehtävistä muutoksista muodostuu kokonaisuus, parhaimmillaan koko talon läpi kulkeva yhtenäinen ja harmoninen kokonaisuus, eikä remonttia tehdä niin sanotusti yhtä nurkkaa kerrallaan tuijottaen.

Remontin itsessään voi kyllä suorittaa haluttaessa myös pala palalta. Koko remontoivan alueen remontointisuunnitelma on kuitenkin hyvä tehdä  kerralla, jotta osataan ottaa oikeat asiat huomioon, ja jotta muutoksista muodostuu kokonaisuus.

Nousiaisen mukaan saunankin suunnittelu tukee parhaimmillaan talon tai mökin arkkitehtuuria ja tyyliä. Suunnittelija koostaa myös tarvittavat piirustukset, jotta esimerkiksi saunanlauteista ja remonttiurakasta voidaan pyytää tarvittavat tarjoukset. Sisustussuunnittelijan laatimien piirustusten avulla LVI- ja sähkösuunnittelijat voivat tarvittaessa laatia omat suunnitelmansa, ja urakoitsija voi suorittaa remontin.

– On hyvä, että suunnitelmat ovat selkeästi paperilla, jotta väärinkäsityksiä ja virheitä ei synny. Haluttaessa suunnittelija voi valvoa urakan suoritusta loppuun saakka ja tehdä lopputarkastuksen sen valmistuttua.

Tunnelmaa ja oleskelumukavuutta

Käytettävissä oleva budjetti on tietenkin yksi asia, joka tulee ottaa huomioon. Jos budjetti on pieni eikä riitä isompaan remontointiin, mutta ”jotain tarttis tehdä”, mitä se jotain voisi olla?

– Lauteet ja paneelit voi sävyttää uudelleen. Valaistusta voi mahdollisesti päivittää. Uudet saunatekstiilit, kiulut, kauhat ja lämpömittarit voivat piristää ilmettä nekin. Pienikin muutos voi piristää pitkään. Ja kiuaskivet täytyy tietysti uusia säännöllisesti, muistuttaa Nousiainen. 

Yleensä saunaremontissa uusitaan ainakin lauteet, jolloin seinäpaneelitkin menevät usein vaihtoon. Niitä voidaan myös käsitellä ja sävyttää uudelleen. Se, millaisia lauderatkaisuja saunaan on mahdollista tehdä, riippuu saunan koosta. 

– Pienessä perussaunassa on yleensä vähänlaisesti layout-vaihtoehtoja, mutta jos kyseessä on suurempi sauna, lauteiden sijoitteluakin voidaan päivittää. 

Pohjapiirustuksen tasolla voidaan kokeilla eri lauderatkaisuja. Lauteet voivat olla yhdellä sivulla tai vastakkain kahdella sivulla, L-mallisesti tai U-mallisesti. Suuressa saunassa on enemmän variointivaihtoehtoja, ja ratkaisu voidaan tehdä asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Musta ollut pidetty tehosteväri saunoissa

Sopivaan lauderatkaisuun vaikuttavat muun muassa se, montako saunojaa saunaan on hyvä kerrallaan mahtua, onko perheessä pieniä lapsia ja tykätäänkö esimerkiksi nostaa jalat kaiteelle saunottaessa tai maata lauteilla. 

– Kaikki toiveet oman saunakokemuksen parantamiseksi pyritään ottamaan huomioon saunaa suunniteltaessa. Mutta vaikkei sijaintiin voitaisikaan vaikuttaa, uutta ilmettä voidaan saada kyllä rutkasti myös lauteiden mallilla, sävyllä ja valaistusratkaisuilla, Nousiainen vakuuttaa.

Lauteissa suosittuja ovat leveät lankkulauteet, ja seinillä taas kapeammat rimamaiset paneelit. Suosittuja värejä lauteissa ja paneeleissa ovat luonnolliset, lämpimäntummat lämpökäsitellyt puunsävyt, mutta myös musta. 

– Saunojen avartuminen lasiovin ja -seinin sekä lisääntyneet valaistusratkaisut saunoissa ovat mahdollistaneet hyvin tummatkin saunat ilman, että tilasta tulee liian pimeä. Mustaa käytetään paljon myös tehosteissa, esimerkiksi kahvoissa, seinäkoukuissa, kiuluissa, saunatekstiileissä ja niin edelleen. Se onkin kaunis yhdistelmä lämpimän puun kanssa.

Sopivan kiukaan valinta on tärkeä tukipilari

Kiukaan uusiminen liittyy sen tehoon ja toimivuuteen. Vanha kiuaskin voi jäädä, vaikka kaikki muu ympäriltä muuttuisi.

Sopivan kiukaan valinnassa tulee Nousiaisen mukaan kiinnittää huomiota saunan tilavuuteen ja pintoihin. Suuret kylmät pinnat kuten laatta- ja lasipinnat vaativat hieman tehokkaamman kiukaan kuin täysin puupaneloitu sauna. Suunnittelijat ja saunafirmat auttavat oikeankokoisen kiukaan valinnassa. 

Muuten kiukaissa on paljon valinnanvaraa muun muassa käytettävyydessä. On aina valmiita ratkaisuja ja erilaisia ohjaussysteemejä ynnä muuta saunojien mieltymysten mukaan. Ulkonäössä on paljon valinnanvaraa  myös. Enää kiukaan ei tarvitse olla perinteisesti musta vaan on myös kauniita vaaleita vaihtoehtoja. Myös valkoiset kiuaskivet ovat nykyään suosittuja.

Tunnelmallinen valaistus moderniinkin saunaan

Kesäinen mökkisauna ei usein kaipaa sen kummempaa valaistusta. Entistä usempi mökkeilee kuitenkin ympärivuotisesti, joten myös saunan valaistusta on mietittävä kattavammin, mikäli ei halua tunnelmoida pelkän lyhdyn valossa. 

Nousiainen muistuttaa, että valaistus on tärkeä tunnelmanluoja saunassa. Saunan kuuluu olla sopivan hämyisä, joten valaistuksen on syytä olla tunnelmallinen ja lämmin. Riittävä siivousvalaistuskin kuitenkin tarvitaan. 

Lisäksi osa uudemmasta mökkikannasta lähentelee varustelutasollaan jo omakotitaloa. Aina mökin sauna ei olekaan vanha, sähkötön tupa aivan veden äärellä. Niihinkin saadaan kuitenkin hämyisää tunnelmaa erilaisilla epäsuorilla valaistusratkaisuilla. 

Tällöin itse valolähde ei ole näkyvissä, vaan valo tulvii tilaan pehmeästi rakenteiden välistä. Himmentimet lisäävät valaistuksen muunneltavuutta eri käyttötarkoituksiin ja eri saunojille sopivaksi. Jos kylpyhuone ja sauna yhdistetään lasiseinillä, voi valaistuskin jatkua saumattomasti tilasta toiseen tai toisaalta kylpyhuonevalaistus saattaa riittää saunankin puolella.

Perinteisten saunavalaisimien lisäksi valokuidut ovat käytetyin tunnelmavalon luoja saunassa. Ne pärjäävät siellä paremmin kuin LEDit kovista lämpötiloista huolimatta. Valokuidut voi asentaa kattoon tähtitaivaaksi tai esimerkiksi valaisemaan selkänojasta epäsuorasti ylös tai alas.

Teksti: Tiina Raatikainen ja Mari Pihlajaniemi