Upeat vesistömme luovat loistavat edellytykset veneilylle. Suomalaiset omistavatkin Uuden-Seelannin ohella lippalakkia kohti eniten veneitä koko maailmassa.
Usein veneilyharrastus alkaa vaatimattomasta pienestä puuhastelusta mökin rannassa, mutta paisuu vuosien varrella erilaista varusteriippuvuutta ja seilauspakkoa aiheuttavaksi toiminnaksi, joka tempaa mukaansa koko perheen.
Turkulaisen Veneilyseura Merituulen kommodori Juhani Toikan mukaan veneilyssä viehättää vapaus, joka syntyy avoimella merialueella luonnon keskellä vesillä liikuttaessa.
– Oma innostus veneilyyn alkoi noin 15-vuotiaana pojankollina ollessani Mäntässä partiolaistoiminnassa. Lippukunnalla oli purjeveneitä Keurusselällä, ne olivat vähän jollaa isompia kahden tai kolmen hengen kevytveneitä. Vanhempani omistivat myös moottoriveneen.
Toikan elämä on siitä eteenpäin sijoittunutkin pitkälti vetten päälle. Hän on ollut meriupseerina merivoimissa töissä ja myös maailman merillä purjehtimassa.
Veneilyinnostus saakin usein tulta alleen siitä, että joko vanhemmilla on vene, tai nuori ihminen itse löytää meripartiotoiminnan, jossa veneily on oleellisena osana harrastustoimintaa.
Taitavampi kuski – isompi vene
Toikan kokemuksen perusteella pienikokoisella veneellä aloittaminen on helpointa, mutta nykyään on yleistynyt sekin, että ostetaan heti isompia aluksia niiden mukavuuksien tähden.
– Vuosien mittaan venettä vaihdetaan yleensä suurempaan. Ja kun veneen koko kasvaa, varustukseen sisältyy enemmän mukavuuksia ja hyödyllisiä ominaisuuksia. Jos veneessä asuu, niin fasiliteettien täytyykin olla kunnossa. Nykyaikaisissa matkaveneissä on esimerkiksi saatavilla lämmintä ja kylmää painevettä, tilojen lämmitystä varten laitteet, ruokien säilytykseen jääkaappi ja niiden valmistukseen toimivat koneet. Tänä päivänä erityisen tärkeä varuste on septitankki, jonka voi tyhjentää satamassa, kartoittaa Toikka.
Vene pitäisi Toikan mukaan ensisijaisesti yrittää valita omien navigointi- ja veneilytaitojen mukaan, joten kannattaa myös miettiä veneen hallittavuutta. Monille satamasta lähteminen ja satamaan tulo ovat yleensä hankalia ja vaativat eniten opettelua veneen koosta riippumatta.
Vesiliikennelain uudistus lisää turvallisuutta
Lakiuudistus astuu voimaan 1.6.2020. Uudistuksen pohjalla on kansainvälinen sääntely ja sen tavoitteena on yhdenmukaistaa vastuullisen veneilyn käytäntö.
Merkittävin muutos entiseen tulee olemaan se, että myös tavallisesta vapaa-ajan veneestä pitää löytyä vastuuhenkilö eli päällikkö, joka vastaa matkustajien turvallisuudesta. Käytännössä venettä kuljettava ja ohjaava henkilö on samalla sen päällikkö, mutta epäselvissä tapauksissa vastuuhenkilöksi tulkitaan veneen omistaja.
Suomessakin on käyty keskustelua siitä, että kaikkien vesillä liikkujien pitäisi ajaa veneajokortti. Tiukka linja vesillä liikkumisen rajoittamiseksi päätettiin jättää kuitenkin vetämättä, koska Suomessa on asukasmäärään nähden valtavasti varsinkin pieniä veneitä, joita on haastavaa valvoa. Nykyään rekisteröityä venettä saa kuljettaa 15-vuotias, mutta muita henkilöön liittyviä pätevyysvaatimuksia ei ole.
– EU-direktiivien ja kansainvälisen lain mukaan huviveneen maksimipituus on 24 metriä, vasta tätä isompien veneiden ohjaajille aletaan vaatia ammattipätevyyksiä.
Aloitteleville veneilijöille on tarjolla monenlaisia kursseja, joista saa mukaan todistuksen.
– Voi hankkia esimerkiksi saaristolaivuri-, rannikkolaivuri- ja avomerilaivuritutkinnot. Näillä kaikilla teoriakursseilla opetetaan navigointitaitoja. Käytännön osaamista voi hankkia veneenkäsittelykursseilla, esimerkiksi purjehduskurssilla.
Toikka mainitsee, että venettä vakuutettaessa moni vakuutusyhtiö kysyy, onko omistajalla navigointikoulutus. Sertifioidulla osaamisella voi olla yhtiöstä riippuen vakuutuksen hintaa alentava vaikutus.
Veneily-yhdistykset kouluttavat ja katsastavat
Talvi ei merkitse veneilijälle harrastuksen katkeamista. Isompia korjauksia ja varustelutason parantelua tehdään usein talvella, jollei innostuta lähtemään maailman merille pakkasta pakoon.
Veneily-yhdistykset tarjoavat talvella monenlaista aktiviteettia koulutusten lisäksi.
Toikan kokemuksen mukaan niihin kannattaa ehdottomasti liittyä.
– Yhdistykset esimerkiksi kouluttavat katsastajia. Jos haluaa oman veneensä katsastaa, se tapahtuu yleensä aina jonkin yhdistyksen kautta. Veneiden varusteisiin liittyvä katsastus tehdään kerran vuodessa ja viiden vuoden välein vaaditaan laajempi runkokatsastus. Katsastaja osaa myös neuvoa veneilijää erilaisissa teknisissä kysymyksissä, mikäli jokin asia askarruttaa. Veneensä katsastuttaminen on kuitenkin täysin vapaaehtoista.
Veneilyseyran jäsenyyttä hakevalle ei aseteta mitään pääsyvaatimuksia ja hän saa hakeutua siihen yhdistykseen, josta on kiinnostunut.
– Monella yhdistyksellä on saaritukikohtia, joiden sijainnilla on yleensä liittyjälle merkitystä. Satamapaikan saa yleensä jäsenyyden vanavedessä. Sopivan venematkan päässä olevat saaritukikohdat ovat mukavia paikkoja vierailla veneilyn lomassa. Mitä isommasta pursiseurasta puhutaan, sitä useampia saaritukikohtia niillä yleensä on.
Alumiiniset pulpettiveneet kysytyimpiä mökkiveneitä
Venemyyjä Seppo Tuomisella on kokemusta venealalta 30 vuotta, josta myynnin puolelta 20 vuotta. Näkemystä siitä, millaisia veneitä ranta- ja saarimökkien omistajat suosivat, on kertynyt runsaasti.
– Mökkiläiset hankkivat suurimmaksi osaksi alumiinirunkoisia bowrider-tyyppisiä veneitä. Alumiiniveneistä pulpettiveneet ovat suosiossa ymmärrettävästi siksikin, että tuulensuojaa löytyy pulpetin takaa.
Tuominen lisää, että alumiinirunkoiset veneet ovat kestävämpiä ja huolettomampia käyttää kuin lasikuituveneet.
– Tietenkin ostokäyttäytymiseen vaikuttaa sekin, minkälaisen vesistön lähellä ollaan. Myös soutuveneitä myydään. Mutta kun venekauppaa keskimäärin tarkastellaan, niin pulpettivene on suosituin. Niille saa lisävarusteina esimerkiksi satamapeitteitä, joskin tämän päivän uudet veneet alkavat olla jo hyvin pitkälti sadevesityhjeneviä. Sadevedet siis virtaavat niistä itsekseen pois.
Veneet ovat muutenkin teknisesti kehittyneet verrattuna 10–20 vuoden takaiseen aikaan
Käytettyä venettä ostettaessa kannattaa Tuomisen mukaan ottaa huomioon se, millaisessa vesistössä venettä käytetään – varsinkin jos ollaan hankkimassa vähän iäkkäämpää kulkuneuvoa.
Merille tarkoitetun veneen hankinnassa kannattaa muistaa, että suola syövyttää, kun taas makeissa vesissä liikuttaessa ei ole sitä vaaraa.
Myös aallonkorkeus vaikuttaa valintaan, koska merellä tarvitaan laitakorkeutta. On luonnollisesti turvallisempaa liikkua, kun aallot eivät lyö niin helposti sisälle veneeseen.
Tuomisen kanssa kauppaa vääntämässä käy niin mökkiläisiä kuin harrastusveneilijöitäkin.
– Harrastajien veneitä varustellaan enemmän. Toki kaikki riippuu vähän siitäkin, mihin tarkoitukseen venettä ollaan ostamassa. Mökillä kalastava selviää ohuemmalla lompakolla kuin veneessään asuva tai sillä pitkiä matkoja tekevä.
Tämä on hyvä tietää, ennen kuin antaa itsensä veneilyn hurman vietäväksi aivan kokonaan.
LÄHTEET: www.hs.fi, www.lvm.fi
Teksti: Pia Tervo
Kuva: Pixabay