Lappi lumoaa kauneudellaan

Lappi vetää puoleensa monenlaisia mökkeilijöitä

Kaunis luonto, ulkoilumahdollisuudet, tunnelma – monet asiat houkuttelevat suomalaisia Lappiin vuodesta toiseen, olipa vuodenaika sitten mikä tahansa.

Lapin koti- ja mökkiyhdistys ry:n puheenjohtaja Jari Kokko aprikoi mökkeilijöiden arvostavan Lapissa osaltaan etenkin lunta ja erämaan hiljaisuutta.

– Suomihan on kaunis maa ja hienoja mökkipaikkakuntia löytyy varmasti joka puolelta Suomea. Miksi Lappi sitten erottuu edukseen, niin varmastikin juuri lumen ja laskettelukeskusten ansiosta.
Monet mökeistä sijaitsevatkin hänen mukaansa lähellä isoja laskettelukeskuksia – niin Lapissa kuin muuallakin Suomessa:

– Levillä ja Rukalla on ollut jo vuosia kova buumi, ja Kittilä ja Kuusamo ovat vuosi toisensa perään suosituimpien mökkipaikkakuntien tilastoissa korkealla ihan valtakunnallisestikin katsottuna.
Kokko mainitsee suosituilla seuduilla mökkien olevan usein myös yhteiskäytössä, jolloin mökin kustannusrasite jakaantuu tasaisemmin.

– Mökin voi omistaa useampi osakas, mökkiä voidaan myös vuokrata ulkopuolisille ja mökin hallinnointi ja ylläpito on voitu ulkoistaa.

Omakotiliiton seminaari, kuva Jari Kokko
Lapin koti- ja mökkiyhdistyksen aktiiveja Suomen Omakotiliiton vuonna 2017 järjestämässä seminaarissa, jossa opeteltiin kotisivujen päivittämistä. Kuva Jari Kokko.

Lapin kirjavat mökkeilymahdollisuudet

Lappi on toki alueena valtavan laaja ja tarjoaa sijainnista riippuen kirjavan joukon erilaisia olosuhteita ja mahdollisuuksia niin mökkeilyyn kuin matkailuunkin.

– Jos janan toisessa päässä on metsän keskellä, tiettömien taipaleiden takana oleva kivijalkamökki ilman mitään mukavuuksia, ja toisessa päässä täysin varusteltu huvila kivenheiton päässä palveluista ja jonka huolto ja valvonta on ulkoistettu, niin mökkiläiset asettuvat johonkin kohtaan tälle janalle iän, tulotason ja mieltymysten mukaan, muotoilee Kokko.

Mökkeilijöiden toiveet ovatkin vähintäänkin yhtä moninaiset kuin mökkitarjonta. Kokko kertoo perusvaatimusten olevan yleensä sähkö, juokseva vesi ja mielellään sisä-WC, mutta siitä eteenpäin varustelu jakautuu paljon yksilöllisen maun mukaan.

– Osa haluaa mennä perinteiselle mökkilomalle ja tehdä niitä asioita, joita mökillä ruukataan tehdä: kunnostella mökkiä, tehdä halkoja, laittaa pihaa kauniiksi ja hoitaa viljelyksiä, kerätä luonnonmarjoja tai sieniä ja viedä antimet syksyllä kaupunkiin, hän mainitsee esimerkkeinä. Myös kalastus ja veneily ovat monille mieluista mökkeilypuuhaa, jolloin mökin on hyvä sijaita vesistön äärellä.

Vapaa-ajan viettomahdollisuuksia on siis runsaasti laidasta laitaan. Kunhan etätyömahdollisuudet vielä ajan mittaan parantuvat, saattaa oleilu Lapissa oman mökin rauhassa kasvaa entisestään.

Mökin ylläpito syrjäseuduilla

Lapissa mökit saattavat sijaita harvaan asutuilla alueilla, kaukana naapureista – mutta myös palveluista. Mitä syrjemmässä mökki on, sitä hankalampaa sen ylläpito on järjestää, toteaa Kokko.

– Tiekin pitäisi talvella aurata, jos mökille haluaa kulkea ilman moottorikelkkaa.
Hän kehottaa pohtimaan ensinnäkin sitä, onko mökillä tarkoitus käydä myös talvella: kuka silloin auraa tien ja pihan? Pääseekö perille asti autolla, ja kestääkö mökkitie ajoa myös kelirikkoaikana?

– Jos mökillä ei ole sähköä, autoa ei saa roikkaan. Autossa olisi silloin hyvä olla webasto tai lisälämmitin, jotta autolla pääsee pakkasellakin tarvittaessa liikkeelle, hän huomauttaa.

– Auto pitää muutenkin varustella talviajoon ennen Lappiin tulemista: tarkistaa ainakin pakkasnesteet ja tankata talvidieseliä, että matka ei stoppaa ennen perille pääsyä.

Syrjäseuduilla kannattaa Kokon mukaan myös miettiä, millainen tarve on erilaisille palveluille ja miten nuo palvelut ovat saatavilla.

– Jos mökki lämpenee haloilla, niin kuka voi toimittaa halot?

Kokko huomauttaa, että Lapissa lähin kauppa saattaa olla 100 kilometrin päässä ja myydä vain peruselintarvikkeita. Lähimpään naapuriinkin voi olla matkaa useita kilometrejä.

– Kannattaa kartoittaa, missä on lähin kauppa, terveyskeskus, poliisiasema, korjaamo ynnä muut palvelut ja ovatko ne miten auki.

Hän muistuttaa, että poliisin ja ambulanssin tuleminen mökille voi kestää monta tuntia. Osa kaupoista voi olla auki vain kesäisin tai sesonkina.

Digitalkkarina
Jari Kokko digitalkkarina, vaihtamassa hehkua asiakkaan kattovalaisimeen.
Kuva: Jari Kokko.

Palveluita avuksi mökin ylläpitoon?

Jos mökinomistaja asuu pääosan vuodesta muualla kuin Lapissa, mökin ylläpitoa on mietittävä tarkkaan. Satojen kilometrien päästä ei noin vain piipahdeta katsomaan, onko mökillä kaikki kunnossa.
Kokko korostaa, että on erittäin paikkakuntakohtaista, millaisia palveluita mökin ylläpidon avuksi on saatavilla. Lapin koti- ja mökkiyhdistyksellä on Rovaniemellä ja Kemissä kotitalkkari.

– Kotitalkkari voi sopimuksen mukaan huolehtia esimerkiksi mökin lumitöistä ja kesäisin ja syksyisin pihatöistä sekä säännöllisistä tarkastuksista silloin kun mökki on tyhjillään.

Mökin vuokraajalle voidaan tarjota esimerkiksi mökkien loppusiivousta ja avaintenluovutuspalvelua.

– Pienemmillä paikkakunnilla kannattaa varautua siihen, että palveluja ei ole. Suuremmilla paikkakunnilla tilanne on tietysti toisenlainen.

Varsinkin jos mielessä on mökin ostaminen, Kokko kehottaa selvittämään ensin mahdollisen mökin tarpeet sillä hetkellä ja tulevaisuudessa, ja miettimään sitten, mitkä noista tarpeista pystyy hoitamaan itse ja mitkä haluaa jonkun toisen hoidettavaksi.

– Sitten kannattaa selvittää, että onko kyseisellä paikkakunnalla palveluntarjoajaa, joka pystyy asiat hoitamaan. Jos ei ole, niin mökkiä ei kannata ostaa, tai sitten mökkiä joutuu hieman muuttamaan niin, ettei se vaadi sellaista ylläpitoa kuin se tähän asti on vaatinut.

Esimerkiksi polttopuiden hankinnassa Kokko neuvoo hyödyntämään sosiaalisen median kanavia kuten paikkakunnan omaa Facebook-ryhmää, jos sellainen on saatavilla.

– Sieltä kautta kyselemällä selviävät monet asiat aina halkojen hankinnasta naapuriapuun ja erilaisten palveluiden kartoitukseen.

Huomioitavaa talven varalle

Mökit ovat sinänsä helppohoitoisia, vakuuttaa Kokko. Kunhan perusasioista on huolehdittu, niiden ylläpito on yksinkertaista.

– Katto ja kattokourut tarkastetaan vuotojen varalta ja putsataan kerran pari vuodessa, hän mainitsee esimerkkinä.
Kokko toteaa, että lumien pudottamista katolta ei välttämättä tarvitse tehdä, sillä mökit on suunniteltu kestämään lumikuorma. Piippua ei hänen mukaansa kannata peittää millään vanerilevyllä, jotta lumen ja veden satamisen piippuun saataisiin estettyä. Parempi ratkaisu on tehdä piipun päälle hattu.

– Kun jättää vielä piipun pellin vähän raolleen, niin ilmankierto ei esty ja mökki pysyy kuivana.
Olennaista Kokon mukaan on myös se, vaatiiko mökki jatkuvan peruslämmön, vai voiko sen jättää osan vuodesta kylmilleen.

– Jos mökki vaatii peruslämmön, sitä ei katkaista ja huolehditaan, että lämpö pysyy päällä.
Hän huomauttaa, että usein tuollaisissa mökeissä on vesikiertoinen lämmitys. Jos lämpö pääsee katkeamaan, vesi jäätyy ja rikkoo putket.

– Fiksua on monesti vaihtaa veden tilalle pakkasta kestävä neste! Rikkoutuneet putket voivat tehdä mökin arvottomaksi.
Jos mökissä on juokseva vesi, putket kannattaa tyhjentää talven ajaksi, varsinkin jos mökki jää kylmilleen. Yleensä vesikaivossa tai kellarissa on hana, josta vääntämällä vesiputkisto tyhjenee.

Älykkäät järjestelmät mökin etäseurantaan

Kokko huomauttaa nykyisin olevan saatavissa erilaisia älykkäitä järjestelmiä, jotka vahtivat mökkiä asukkaan poissa ollessa.
– Ne seuraavat mökin lämpötilaa, tarkkailevat mahdollisia vesiputkivuotoja sekä sähkönkulutusta ja sisältävät liiketunnistimia ja kameroita, joiden avulla omistaja voi tarkistaa mökin tilanteen vaikka kännykästään.
Omistaja saa myös heti tiedon, jos järjestelmä havaitsee mökissä jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Esimerkiksi sisäilman äkillinen viileneminen voi olla merkki lämmityksen tai ikkunan rikkoutumisesta.
– Ylläpidon voi myös ulkoistaa jollekin, joka käy auraamassa tien ja pitämässä mökin asutun näköisenä sekä tarkistamassa säännöllisesti, että kaikki on kunnossa.


Mökin vuokraaminen muille

Etelä-Suomessa vakituisesti asuva ei välttämättä vietä Lapin mökillään montaa viikkoa vuodesta. Sen sijaan, että mökki seisoisi osan vuotta tyhjillään, sitä voisikin vuokrata muidenkin Lapista haaveilevien käyttöön.

Mökinvuokrauksesta on Jari Kokon mukaan olemassa hyvin ja kattavasti ohjeistusta internetissä.
Aivan ensimmäiseksi kannattaa kuitenkin tarkistaa vakuutusten voimassaolo ja kattavuus. Lisäksi mikäli mökki ei ole täysin oma, lupa vuokraukseen pitää kysyä muiltakin omistajilta.

– Jos haluaa päästä helpommalla, niin internetissä on olemassa erilaisia mökinvuokraussivustoja, vinkkaa Kokko.
Hän arvioi näistä ehkä suurimman olevan lomarengas.fi, joka huolehtii yksityisten mökkien vuokravälityksestä valtakunnallisesti.

– Sivustoilla on kattava ohjeistus mökinvuokraajalle. Jos ei halua käyttää välityssivustoja, niin esimerkiksi tori.fi on hyvä valtakunnallinen sivusto, jonka kautta voi vuokrata omaa mökkiään.

Kokko toteaa mökinvuokrauksessa olevan paljon huomioitavia asioita, riippuen toki mökistä ja vuokraajasta.

– Vuokralaista kiinnostaa tietenkin mökin koko ja varustelu ja se, että pääseekö autolla pihaan asti. Saako olla esimerkiksi lemmikkejä ja millaisia palveluita on lähistöllä. Normaali esittely siis on paikallaan.

Mökin esittelemisen lisäksi hän muistuttaa kuitenkin kertomaan vuokralaiselle myös miten mökkiä käytetään ja mitä tulisi tehdä mökille tultaessa ja mitä mökiltä poistuttaessa – minne esimerkiksi roskat laitetaan ja miten sähkö- ja vesijärjestelmät toimivat.

Teksti: Mari Pihlajaniemi
Kuvat: Jari Kokko ja Pixabay