Mökin kunnossapidossa riittää tekemistä

Jos mökkiä ei huolleta kunnolla, vuoden päästä sen terassin läpi saattaa kasvaa haapa –  ja kolmessa vuodessa huoltamattoman mökin läpi kasvaakin jo koivu. Vapaa-ajan asukkaiden liitto VAAL ry:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Tervo on tottunut antamaan neuvoja mökin kunnossapidon osalta. Toisinaan, kun hän on esimerkiksi somessa listannut kyselijöille mökinomistajan lukuisia tehtäviä, vastauksena on ollut kauhistuneita hymiöitä.

Vaikka mökin kunnosta huolehtiminen ei olisikaan mökkeilijälle mieluista puuhaa, siihen kannattaisi uhrata edes jonkin verran ajatusta ja teetättää huoltotoimenpiteet vaikka ammattilaisella. Pitkän linjan mökkeilijänä Tervo kertoo itse jopa nauttivansa kiinteistön kunnostamisesta ja kehittämisestä.

– Aina silloin tällöin käymme vaimon kanssa lähiseudulla myytävänä olevilla mökeillä katsomassa, löytyisikö uusia ideoita piharakenteisiin.

Samalla pääsee myös kätevästi havainnoimaan, millaisia hintoja alueen mökeistä pyydetään. Tämä helpottaa omankin mökin arvon arvioimista, mikä olisikin mökinomistajan aina hyvä pitää mielessä.

Tervo mainitsee mökkikunnastaan varoittavana esimerkkinä eräänkin komean hirsimökin, jonka rakentamisesta ei ollut kulunut kauaa, mutta joka oli ollut jo pari kesää myynnissä. Mökki oli kuitenkin jätetty oman onnensa nojaan, ja laiminlyönnin vaikutukset olivat helposti nähtävissä:

– Nyt kun kävimme vain pihassa, terassin läpi kasvoi oikeasti pieniä haapoja. Kahdessa vuodessa mökki alkaa näyttää jo ihan hirveältä. 

Vapaa-ajan asunnon säännöllinen huoltaminen on siis ensiarvoisen tärkeää, ja että jo sitä rakennettaessa mietittäisiin ratkaisuja, joiden avulla kunnossapito sujuisi mahdollisimman helposti. Vaikka intoa mökkeilyyn ei olisi, ja esimerkiksi perintönä saadulla mökillä yksinkertaisesti ei vain tule käytyä, sitä ei suinkaan saisi laiminlyödä.

– Kannattaa tilata sitten vaikka mökkitalkkari pitämään mökki kunnossa, että se saadaan joskus myytyä.

Mökillä kesäisin vai pitkin vuotta?

Mökin käyttötarkoitus ja mökkeilijöiden omat toiveet vaikuttavat luonnollisesti siihen, miten mökki rakennetaan ja millaista huoltoa se vaatii. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu mökki on tyystin eri asia kuin kesäkäyttöön tarkoitettu.

Tapio Tervo toteaa, että jo mökkiä rakennettaessa on tärkeää tietää muun muassa se, pidetäänkö loma-asunnolla talvisin peruslämpö päällä vai onko mökki kylmillään koko talven.

– Jos mökki halutaan pitää talvikäytössä, täytyy viemäri- ja vesijohtot kaivaa routarajan alle, etteivät ne jäädy pakkasella. Talvella ne voivat silti jäätyä.

Esimerkiksi höyrynsuluksi ei hänen mukaansa kannata asentaa muovikalvoa, jos mökki on kylmillään talvet. Samoin keittiöön tai mökkiin ei tuossa tapauksessa kannata asentaa lastulevytuotteita, sillä ne imevät kosteutta, joka voi pilata kalusteen.

Myös kodinkoneiden valinnassa täytyy Tervon mukaan suunnitella ajoissa, jäävätkö laitteet mökille vai viedäänkö ne talveksi pois. Esimerkiksi tiskikoneeseen, pesukoneeseen ja pumppuun jää jonkin verran vettä sisään, mikä voi sitten jäätyessään rikkoa laitteen.

– Jos mökillä käydään jatkuvasti, se on omalla tavallaan helpompaa. Kun on koko ajan peruslämmöt päällä, ei tarvitse pelätä pumppujen ja kodinkoneiden jäätymisiä. Sähkökatkon sattuessa on toki jäätymisriski. 

Huomioi talven haasteet mökillä

Vaikka mökki olisi vain kesäkäytössä, siinä kannattaa pitää yllä riittävää peruslämpöä myös talvisin, jos mökki on varustettu ylimääräisin mukavuuksin. Näin vesiputket eivät jäädy ja halkea, ja sähkölaitteet ovat suojassa kosteuden aiheuttamilta oikosuluilta. Sopiva peruslämpötila on Tervon mukaan tällöin noin 5–10 astetta.

– Vähän riippuu, mitä masiinaa käyttää. Esimerkiksi ilmalämpöpumpussa sopiva lämpötila taitaa olla 10 astetta, jolloin se toimii optimaalisesti ja pitää paikat lämpimänä. 

Jos käytössä on patterit, niiden lämpötila säädetään yleensä 5–10 asteen väliin. Tervo lisää, että saatavilla on myös pakkasvahteja, jotka säätävät itse termostaatin avulla optimaalisen lämpötilan, ja lisälaitteita, joilla voi säätää kotoa käsin joko mökin koko lämmitystä tai esimerkiksi ilmalämpöpumppua.

– Laitat kotoa lähtiessä kännykällä pumpun täysille, ja pääset valmiiksi lämpimään mökkiin. Jääkaappikin on mennyt päälle.

Lisäksi jos mökki jätetään kylmilleen talveksi, on hyvä jättää hormipellit auki ja huolehtia riittävästä korvausilmasta. Tervo myös muistuttaa, että nykyään talvet voivat olla vähälumisia, mutta toisinaan lunta saattaakin tulla yllättäen kerralla metri.

– Aika monessa paikassa kannattaisi keskellä talvea käydä vähentämässä lunta katolta. Märkä lumi painaa tonnin tai puolitoista tonnia per kuutio. Hyvinkin hentorakenteisen mökin katolla voi olla siis 10 tonnia painoa.

Kevään mökkikausi alkaa kuntotarkastuksesta

Keväällä, mökkeilykauden alkaessa, mökin ja muiden rakennelmien kunto kannattaa käydä perusteellisesti läpi. Tapio Tervo kertoo aloittavansa mökkikauden aina mökin tai saunan katolta 

ja neuvookin tarkastamaan ja puhdistamaan katot huolella. Esimerkiksi syysmyrskyssä huopakatolle pudonnut iso oksa voi tehdä kattoon reiän, josta vesi sitten pääsee vuotamaan sisään rakenteisiin.

– Käytännössä jos on pienikin reikä, se tekee kosteusvaurion ylätiloihin, jossa kattotuolit ovat. Siitä voi tulla isoja ongelmia ja pahimmillaan joudutaan purkamaan paljon rakenteita.

Tervo neuvoo myös puhdistamaan katon vähintään kaksi kertaa vuodessa:

– Jos katolla on lehtiä tai havunneulasia, ne ruostuttavat peltikattoa ja pikipahvikatolla mahdollistavat sienten kasvamisen. 

Puhdistamattomana katolle tulee helposti levä- tai sammalkasvustoa, joka haurastuttaa katon pintaa. Sammaleen poistamiseen on kuitenkin saatavilla siihen erikseen tarkoitettuja aineita.

Katolla erityishuomiota vaatii myös savupiippu, olipa se sitten tiiltä tai terästä. Jos siihen on esimerkiksi jäätymisen seurauksena tullut pikkuhiljaa halkeamia, piipusta voi lentää kipinä tuuletustiloihin, aiheuttaen tulipalon.

Mökinomistajan kannattaa toki myös muistaa, että yksityisessä käytössä olevien vapaa-ajan asuntojen savupiiput ja tulisijojen hormit on nuohottava vähintään kolmen vuoden välein. Nuohouksen yhteydessä ammattitaitoinen nuohooja huomioi tavallisesti myös piipun kunnon.

Jos piipun osalta kaikki on kunnossa, voi takkaan tai kamiinaan sytyttää tulen, aluksi kuitenkin maltilla ja varovasti. 

– Pitää aloittaa todella pienellä liekillä, polttaa ensin paperia tai jotain hyvin palavaa materiaalia, että saa piipun vetämään ja kylmän ilmatulpan liikkeelle. 

Tervo neuvoo polttamaan pientä liekkiä ensimmäisen tunnin tai kaksikin tuntia.

– Jos laittaa ison tulen ennen kuin hormista poistaa kylmän ilmatulpan, pahimmassa tapauksessa piippu halkeaa ja savut tulevat sisätiloihin.

Mökkikauden lopulla varaudutaan talveen

Syksyllä mökkeilykauden päättyessä on aika mökin syyshuollolle, ja samalla aika laittaa paikat talvikuntoon. Tapio Tervo muistuttaa mökinomistajaa ainakin haravoimaan lehdet, tarkistamaan ja puhdistamaan rännit, viemään kuivat halot liiteriin tai muuhun suojaan ja viemään myös pihakalusteet suojaan talvelta.

– Tyhjennä kukkaruukut ja kasvihuone, varmista että rakennukset ja rakennelmat kestävät lumikuorman, varmista tuuletus, puhdista vene ja laita se suojaan, huolla moottorikäyttöiset laitteet ja öljyä työkalut.

Vapaa-ajan rakennuksen rungon ja katon kunto kannattaa tarkistaa vähintään kerran vuodessa. Vaikka niiden tilanne on toki hyvä tarkastaa heti talven jälkeenkin, voi olla luontevinta ajoittaa tarkastus loppuvuodelle, jolloin mahdolliset puutteet ehditään korjata ennen talvikelejä. Myös ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto kannattaa tarkistaa talvea vasten. 

Mökkiin saattaa päästä pesiytymään erilaisia tuhoeläimiä. Tervo kertoo välttyneensä niistä omalla mökillään lähinnä loukuttamalla perusteellisesti ennen mökkikauden päättymistä, mutta esimerkiksi hiiriongelmia voidaan hoitaa myös paremmalla tiivistämisellä.

Mikäli mökillä ei käydä talvella tai pidetä lämpöjä päällä, syksyllä kannattaa myös huoltaa lämmityslaitteet kuten ilmalämpöpumppu, tyhjentää vesiputket ja avata poistot, viedä vesipumppu lämpimään ja ottaa imuletku vedestä ja puhdistaa se. 

Tervo neuvoo myös puhdistamaan suodattimet, huoltamaan mahdollisen kaivon sekä viemään pakkasta kestämättömät koneet ja laitteet pois mökiltä. 

– Peitä savutorvet, mikäli niissä ei ole valmiiksi suojaläppää. Tyhjennä vesiastiat. Tyhjennä ja puhdista linnunpöntöt, hän luettelee ja kehottaa huolehtimaan myös mökin turvallisuudesta:

– Katso, että mökille ei jää muun muassa perämoottoria, alkoholia ja aseita, ne varsinkin kiinnostavat varkaita. Sovi naapureiden kanssa ”alueen seurannasta”. Tämän jälkeen voit alkaa haaveilla ensi kesästä!

Lähivuosina runsaasti uusia mökinomistajia

Tutkimusten mukaan mökeillä käytetty aika lisääntyy vuosittain. Viime vuosina moni on innostunut myös miettimään, muuttaisiko kesämökkinsä ympäri vuoden asuttavaksi, tai asuisiko siinä jopa pysyvästi. Tervo huomauttaa, että se kuitenkin edellyttää kunnalta positiivista suhtautumista asiaan. 

Myös muunlaisia muutoksia on tulevina vuosina tiedossa mökkeilyn suhteen. Suurin osa nykyisestä mökkikannasta on rakennettu 1970-luvulla, jolloin Suomi vaurastui ja työväestö ryhtyi rakentamaan mökkejä. Tämä tulee esiin myös siinä, että VAAL ry:n teettämissä tutkimuksissa on ilmennyt mökinomistajien keski-iän olevan alueesta riippuen yli 60 vuotta.

Vuosien 2020–2030 aikana onkin suomalaisilla mökeillä odotettavissa ennätysmäärä omistajanvaihdoksia, kun mökkejä joko siirretään jälkipolvien omistukseen tai myydään uusille omistajille. Uusia, mahdollisesti kokemattomia mökinomistajia tuleekin olemaan aika liuta.

– Se tulee vaatimaan toimenpiteitä ja vaikuttamaan työllisyyteen, kun tarvitaan hirveästi mökkitalkkareita tai vastaavia. Vanhat ihmiset eivät jaksa tehdä puita tai leikata nurmikkoa, ja nuorella polvella ei ole välttämättä enää sitä kädentaitoa, että osaisivat tehdä itse.   

Niin uudet kuin vanhatkin mökinomistajat ryhtyvätkin todennäköisesti ostamaan palveluja enemmän ja enemmän. 

– Minunkin mökkinaapureistani osa ostaa jo valmiina halot takkaan ja saunaan, mainitsee Tervo.

Omakotiliitto – jonka alajärjestö Vapaa-ajan asujien liitto on – suosittelee pientalon ylläpidon tueksi talokirjaa, jonka pystyy joko täyttämään netissä sähköisessä muodossa tai printtaamaan käsin kirjoitettavaksi. Tervo kehottaa tekemään myös mökin ylläpitoa varten erillisen huoltokirjan, josta löytyisi kaikki tarpeellinen virallisista dokumenteista aina maalien sävyyn ja tieto siitä, mitä mökillä pitäisi kunnostaa viiden, kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä. 

Jos mökki syystä tai toisesta siirtyisi harjaantumattoman omistajan käsiin, hänen saatavillaan olisi sitten helposti niin syys-, kevät- kuin yleisohjeetkin ja vaikkapa 20 vuoden aikajänteellä arvio siitä, miten kiinteistöä pitäisi kunnostaa.

Lisäneuvoja mökin kunnossapitoa varten löytyy Vapaa-ajan asujien liiton VAAL ry:n nettisivuilta. Lähiaikoina yhdistyksen voi tavoittaa myös Facebookista.

Teksti: Mari Pihlajaniemi
Kuvat: Pixabay