Mökin ostajan monet mietteet – mitä tulee tietää matkan varrella?

Pää kannattaa pitää kylmänä mökkikuumeessa, sillä liian innostunut ostaja saattaa unohtaa, että mökki on kuin koti – sen mukana tulee kompromisseja, vastuuta ja työtä.

Mökkien katselmus on ihanaa puuhaa. Kesäinen ajelu pitkin maa- ja järviseutua saa loman tuntumaan lomalta samalla kun etsiskelee itsensä näköistä piilopirttiä kesänviettopaikaksi.

Sydänmaan kalastusseuran varapuheenjohtajan, Vesa Louvesniemen, mökki on vain viidentoista minuutin ajomatkan päässä kotoa. Perheelle mökillä olo tarkoittaa usein monenlaisia askareita, ja lyhyt ajomatka jouduttaa kivasti työn touhuun pääsemistä. Ehtii nauttia muustakin.

– Perinteinen kesämökki sopii minun tyyliselleni ihmiselle – siis sellaiselle, joka tykkää tehdä käsillänsä töitä. On tietysti sellaisiakin mökkejä, joissa voi vain huilata. Ja jos mökkiseurue on isompi, niin auttajia löytyy.

Ennen mökin ostamista kannattaa Louvesniemen mielestä miettiä realistisesti omaa motivaatiota mökin ylläpitoon.

– Pieni kiinnostus on hyvä olla, sillä ainahan mökeissä jotain näpräämistä on. Mökkitalkkarillakaan ei kaikkea voi teettää. Toisaalta tekeminen palkitsee, kun voi ihailla aikaansaannoksiaan. Omalla mökilläni olen itse tehnyt lähes kaiken, mikä liittyy pihaan, korjaamiseen ja rakentamiseen, Louvesniemi mainitsee.

Vesistöön liittyvät rajoitukset syyniin

Mökin ostamisessa on muutakin pohtimista kuin perheen toiveiden yhteensovittaminen, vaikka sekään ei ole ihan vähäinen seikka. Mökkien vertailu kannattaa, sillä niihin liittyvät ominaisuudet, sijainti, vesistö, maasto ja esimerkiksi palveluiden saatavuus voivat tarkoittaa yhdelle mahdollisuuksia ja toiselle niiden menettämistä.

– Innokkaan kalastajan kannattaa esimerkiksi selvittää jo etukäteen, liittyykö vesistön käyttöön perämoottorin tehorajoituksia. Jos rajoituksia on, niin täytyy miettiä onko niillä merkitystä omien harrastusten kannalta. Vesijetin käyttö voi esimerkiksi olla kokonaan kiellettyä, huomauttaa Louvesniemi.

– Kalastusrajoitukset voivat joskus olla hyvinkin yksityiskohtaisia; esimerkiksi vapojen määrää ja luvallisia verkon siimakokoja on voitu rajoittaa. Mökin mukana ei useinkaan tule kalastusoikeuksia, niistäkin kannattaa siis kysyä etukäteen.

Mitä muita tekijöitä liittyy ympäristöön?

Louvesniemi toppuuttaa mökkikuumeista olemaan halvaantumatta paikan kauneudesta. Vaikka ympärillä olisi ihastuttava luonto ja mökki tuntuisi toiveiden täyttymykseltä, sen kunnossa pitäminen vaatii organisoimista joko kunnalta tai kiinteistön omistajalta.

– On hyvä selvittää, hoidetaanko järveä – nostetaanko esimerkiksi roskakalaa pois. Veden laatu ei esimerkiksi aina vastaa omia mielikuvia, vaan järvi voi mataluuttaan tai hoitamattomuuttaan kärsiä kesäisistä leväkukinnoista. Varsinkin jos mökin ostaa talvella, niin kelvoton veden laatu selviää usein vasta seuraavana kesänä, kun vihreää levämassaa ajelehtii rantaan.

– Jos tontin ympärillä on vesijättömaata, kannattaa selvittää, onko esimerkiksi rakennusoikeus sidoksissa vesijätön lunastamiseen. Maanmittaus on yllättävän kallista, toteaa Louvesniemi.

Veden korkeus ja pintakin voivat yllättää ensimmäisinä käyttövuosina, jos vesistöllä on isot säännöstelyrajat. Alkukeväällä kevättulvia voidaan yrittää estää laskemalla vedenpinta hyvin alas, mutta jos vettä ei sadakaan koko kesänä, jää pinnan taso matalaksi tuottaen hyvät olosuhteet rehevöitymiselle.

Millaiset mökkinaapurit –  sellaiset yöunet

Saaressa mökkeiltäessä monet välineet, esimerkiksi veneet tai ponttoonilaiturit, voivat olla yhteiskäytössä. Mökkinaapurien luonnetta voi jo ostotilanteessa kartoittaa menemällä kysymään, saako tikapuita lainata.

– Samalla voi kysyä, ovatko lähistöllä olevat mökit vuokra- vai yksityiskäytössä. Vuokramökeistä kantautuvasta melusta on olemassa empiiristä tutkimustietoa runsain mitoin, vaikka kehotetaan olemaan yleistämättä. Yhtä lailla vakituinen mökkinaapuri saattaa harrastaa sahansoittoa öiseen aikaan.

Mökkien vakuutusten kilpailuttaminen kannattaa, sillä vakuutusyhtiöillä on eri ehtoja esimerkiksi myrsky- tai palovahinkoihin liittyen. Vakuuttamiseen liittyy myös yhteis- ja vuokrakäyttöpykäliä, jotka on syytä selvittää etukäteen.

Ennen ostopäätöstä on hyvä varmistaa myös se, mistä mökille saa polttopuuta, jollei tontti ole puustoinen.

Entä mitä suuruusluokkaa on kiinteistövero? Louvesniemi huomauttaa, että varsinkin uudempien mökkien verot voivat lennättää hatun ilmaan.

Nuohous ja jätehuolto itse organisoitava

– Kesäkäytössä oleva mökki täytyy nuohota ainakin kolmen vuoden välein, mutta jos mökki on jatkuvassa käytössä, niin nuohooja on tilattava vuosittain. Nykyäänhän nuohooja ei tule automaattisesti, vaan asia on itse järjestettävä.

– Jätehuollossa mietittävää löytyy esimerkiksi jäteastian sijoittelussa, mikä ei aina ole helppoa, koska jäteastian viereen täytyy päästä säiliöautolla, eivätkä tonttia ympäröivät tiet ja maastot välttämättä ole isojen autojen liikkumista ajatellen tehtyjä ja ylläpidettyjä. Tien on ainakin oltava siinä kunnossa, että jäteauto voi siinä ajaa, eli selvitettävää tien kunnossapidon vastuukysymyksistä ja kulkuoikeuksista on.

– Toisaalta voi puntaroida, olisiko parasta käyttää mökkiläisten omia yhteiskeräyspisteitä. Niiden käyttö edellyttää vuosimaksun maksamista, mutta toisaalta omankin jäteastian tyhjäämisestä peritään maksu. Olen itse aluekeräyspisteen kannalla pääosin helppouteen liittyvistä syistä.

Kun tien käyttöoikeudet on selvitetty, niin mökinkin rasitteet on hyvä kysyä –  esimerkiksi kuuluuko jollekin rantaoikeus. Tai halkooko tonttia yleisessä käytössä oleva tie.

Mökin lämmittäminen suhteessa hintaan ja huolettomuuteen

Sähköttömien tai vedettömien mökkien kohdalla kannattaa pohtia, millaisia asioita varten sähkö olisi hyvä olla olemassa, millä järjestelmällä sitä voisi mökille tuottaa, ja veden kohdalla pohtia, voiko tontille tehdä porakaivoa tai saattaa mökkiä kunnallistekniikan pariin.

– Ilmalämpöpumppua suosittelen sähköllisille mökeille siksi, että sen käyttö on helppoa mökin ylläpitolämmittämisessä. Varsinkin jos mökissä on kevytrakeinteinen takka, niin takan ja ilmalämpömpun yhdistelmällä saa huoneiston lämmön nostettua helposti ja nopeasti mukavalle tasolle, Louvesniemi sanoo.

– Vastaavasti iso varaava takka varaa lämpöä pitkään, mutta sen lämmittämiseen kuluu pitkä aika. Kannattaakin pohtia kuinka usein mökillä käydään ja vietetäänkö siellä niin monta päivää, että varaava takka kannattaa lämmittää.

– Jos ei peruslämpöä pidetä yllä talvella, voi mökki alkaa kärsiä kosteuden aiheuttamista hajuhaitoista. Etäohjattavat sähköpatterit ja -pumput ovat hyviä peruslämmön ylläpitoa ajatellen. Ne voi saada laitettua helposti päälle puhelimella. Lämmitysmuodon valinnan voi siis aloittaa miettimällä mökin talvikäyttöä, summaa Louvesniemi.

Mainettaan paremmat sähköttömät ja vedettömät mökit

Ensimmäiset 10 vuotta Louvesniemet omistivat Kuorasjärven rannalla vain sähköttömän saunamökin, eikä elämä tuntunut lainkaan vaikealta. Mökin päärakennuksen kasvettua 80-neliöiseksi se päätettiin sähköistää jo rakennusvaiheessa ylläpidon helpottamiseksi.

– Sähköttömissä ja vedettömissä mökeissä on kuitenkin paljon etuja verrattuna varustellumpiin. Sen lisäksi, että niissä on usein enemmän perinteistä mökkitunnelmaa, niiden hankintahinta on yleensä selvästi edullisempi ja ylläpito huomattavasti halvempaa. Perus- ja siirtomaksut näyttelevät nykyään suurta osaa mökkien sähkölaskuissa.

Sähkötön ja vedetön mökki on myös huolettomampi; sen talvikuntoon saattaminen on nopeampaa, eivätkä luonnonilmiöt niin helposti aiheuta vaurioita. Tämän johdosta vakuuttaminenkin on edullisempaa.

Nykyisen jätevesiasetuksenkin perusprinsiippi suosii kantovedellisiä mökkejä. Kun esimerkiksi kunnallistekniikan omaavat mökit joutuivat investoimaan erilliseen jätevesijärjestelmään, kantovesimökeillä jäteveden suodattamiseen riittää esimerkiksi kivistä itse kasattu suodatuskenttä. Paluu vanhaan kunnon aikaan ilman mukavuusövereitä näyttää muutenkin olevan ovella. Ainakin mikäli uskoo ulkomaalaisten mökkivuokraussivustoja – ja miksi ei uskoisi.

Teksti: Pia Tervo
Kuva: Pixabay