Siivoa ympäristöystävällisesti

Puhtautta pienemmällä ympäristökuormituksella

Mökillä ja esimerkiksi veneessä voi – ja kannattaakin – siivota ympäristöystävällisemmin.

– Yksinkertainen ohje: pese vain tarpeen mukaan. Sieltä, missä ei ole likaista, ei tarvitse siivota, Suomen luonnonsuojeluliiton liittohallituksen jäsen Pertti Sundqvist vastaa kysymykseen miten mökin puhtaanapidosta voisi huolehtia ympäristöystävällisemmin?

Jos pesuaineen tai muun siivoustarvikkeen haluaa valita ekologisemmin, kannattaa suosia ympäristömerkittyjä – esimerkiksi pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin tai EU-ympäristömerkin eli niin sanotun EU-kukan – saaneita tuotteita.

Tärkeää on huolehtia pesuvesien oikeasta käsittelystä. Näin ehkäistään kemikaalien ja ravinteiden kuormitusta vesistössä.

– Pesuvesiä ei saa päästää vesistöön siksi, että esimerkiksi tiskatuista astioista tulee biojätettä, siis pieniä ruuantähteitä veteen. Ne ovat ravinteita, jotka lisäävät esimerkiksi sinilevää. Joskus pesuaineen haitta voi olla mitätön siihen ruuantähteiden aiheuttamaan kuormitukseen verrattuna, Pertti Sundqvist kertoo.

Vaikka laiturilla pyykkääminen houkuttelisi, myös esimerkiksi matot tulee pestä niille osoitetuilla paikoilla, joissa pesuvesien käsittely on järjestetty asianmukaisesti.

Jos mökillä ei ole lainkaan vettä tai käyttövesi nostetaan vesistöstä, siivouksessa saatetaan käyttää esimerkiksi kertakäyttöisiä puhdistusliinoja.

– Kertakäyttöinen puhdistusliina on pieni synti, mutta vielä pienempi se on, jos liina on kompostoitava. Muovia tai muovipohjaisia kuituja siinä ei saisi olla.

Teksti: Saara Pakaslahti