Puusaunan hyvä ylläpito lähtee lämmittämisestä

Puusaunassa saa useimpien mielestä parhaat ja pehmeimmät löylyt. Jotta puusauna palvelisi pitkään ja hyvin, tulee siitä myös pitää hyvää huolta. Puusaunan hyvässä ylläpidossa tärkeä osa on muun muassa oikealla lämmittämisellä. Sopivan kokoinen ja laadukas kiuas takaa puolestaan parhaat löylyt. 

Kiukaan valinnassa kannattaa ensinnäkin panostaa laatuun, sillä edullisempia joutuu vaihtamaan useammin. Suomesta löytyy onneksi todella hyviä kiuasvalmistajia, joiden tuotteet kestävät pitkään. Tilan kokoon oikein mitoitettu kiuas tarjoilee myös parhaat löylyt.

Sillä, miten puusaunaa lämmitetään, on merkitystä esimerkiksi kiukaan kunnon, hormien puhtauden, palamistehokkuuden tai pienhiukkasten minimoimisen kannalta.

Saunan pesässä kannattaa ensinnäkin polttaa sekapuuta, sillä se pitää hormin puhtaana. Sekapuulla polttolämpötila pysyy kohtuullisena ja kiukaan elinikä pitenee, kun hormisto ei kuumene tarpeettomasti. Jos saunassa poltetaan pelkkää koivua, hormi nokeentuu nopeammin, mikä voi aiheuttaa nokipalon. Jos taas saunan lämmittämiseen käytetään pelkkää kuusta, pesä pihkaantuu. Maalattua puuta, vaneria, laminaatin pätkiä ja muita kemiallisesti käsiteltyjä puita ei pitäisi missään tapauksessa laittaa saunan pesään, sillä niistä tulee päästöjä ja niiden polttaminen voi pahimmillaan jopa rikkoa kiukaan.

Klapin pituus valitaan kiukaan tulipesän koon mukaan. Hyvä koko on yleensä 25-35 cm. Pienemmät ja ohuemmat  puut palavat isompia nopeammin ja syttyvät myös helpommin. Poltettavan puun tulisi olla kuivaa. Kuiva puu palaa paitsi puhtaammin myös kustannustehokkaammin, sillä kostea puu tuottaa neljänneksen vähemmän lämpöä kuin kuiva puu.

Tuhkat pois

Ennen lämmittämistä on hyvä ottaa vanhat tuhkat pois ja laittaa ne suljettuun palamattomaan astiaan, jotta ilma kiertäisi paremmin. Jäähtynyttä tuhkaa voi käyttää myöhemmin puutarhassa lannoitteena, ja se toimii hyvin muun muassa sammaleen torjunnassa. 

Kokemattoman saunan lämmittäjän yleisin virhe on latoa pesä liian täyteen liian isoja puita ja nekin liian tiiviisti. Tulipesä tulisi täyttää korkeintaan puolilleen. Polton alussa kannattaa käyttää pieniä puita ja tulipesän lämmettyä isompia klapeja. Tiukka ladonta hidastaa ja löyhä ladonta nopeuttaa kaasuuntumista. Pienet klapit myös kaasuuntuvat suuria nopeammin. Klapit on hyvä latoa irti tulipesän seinistä, jotta palamisilma pääsee virtaamaan niiden ympärillä ja muodostaa ilmaverhon kaasuuntuvan polttoaineen ympärille. 

Pääsääntöisesti paras tapa tulisijan sytyttämiseen on päältä sytyttäminen, mikä tarkoittaa sitä, että sytykkeet laitetaan ylimmäksi ja tuli sytytetään sytykkeiden yläosasta. Hyviä sytykkeitä ovat muun muassa kuivat puutikut ja lastut. Koivun tuohta on perinteisesti pidetty hyvänä sytyttäjänä, mutta jotkut eivät suosittele sitäkään nokeavan vaikutuksen vuoksi. Roskia saunan pesässä ei pidä polttaa!

Alussa, kun puut näyttäisivät syttyneen ja uuniluukku laitetaan kiinni, palamista edesauttaa, kun vetää tuhkaluukun reilusti auki. Jos tulipesän luukussa on ilma-aukkoja, kannattaa nekin avata. Tuli saa tällöin enemmän happea, ja puut palavat paremmin. 

Puiden lisäyksen suhteen nyrkkisääntö on, että tiheämmät ja pienemmät lisäykset ovat tehokkaampia kuin sama määrä kerralla harvemmin. Hiillos ei saisi mielellään välillä jäähtyä, sillä silloin uudelleen syttyminen on hitaampaa. Lisäysten aikana arinan läpi tulevaa primaaria paloilmaa voi yleensä pienentää työntämällä tuhkaluukkua enemmän kiinni. Tuhkaluukkua kannattaa pienentää, kun kuulee, että humina on erityisen kovaa.

Saunomisen aikana puuta lisätään maltillisesti niin kauan kuin saunominen jatkuu. Monien mielestä pehmeimmät ja lempeimmät löylyt saa, kun tuli on jo hiilloksella. Kun lopettaa saunomisen, on hyvä laittaa saunan pesään vielä jokunen klapi, jotta sauna kuivuu varmasti. 

Pidä huolta saunasi uruista

Kiuaskivet rapautuvat ajan myötä. Mitä useammin kiuasta lämmitetään ja löylyä heitetään, sitä enemmän kivet vaurioituvat. Saunan lattialle alkaa kertyä kivimurskaa ja pölyä, ja kiuaskivet muuttavat väriään.

Kivien ja kiukaan kuntoa kannattaa seurata latomalla kivet kerran vuodessa uudelleen. Silloin näkee myös pinnan alla olevien kivien ja itse kiukaan kunnon. Jos kiukaassa on selvästi ikääntyneitä kiviä, kannattaa ne kaikki vaihtaa kokonaan uusiin. Kiukaan huollolla varmistetaan paitsi kiukaan kunto myös se, ettei saunan lämmitysteho pääse heikkenemään eivätkä löylyt hiipumaan. 

Kiuaskivien vaihdossa tulee noudattaa kiukaan valmistajan ohjeita, mutta yleisohjeena voi sanoa, että on hyvä ottaa vanhat kivet pois ennen kuin lähtee ostamaan uusia, sillä silloin näkee, miten paljon kiviä kiukaaseen tarvitaan. Toinen yleisohje on, että isommat kivet ladotaan alemmas ja pitkulaiset pystyasentoon. Kiuaskiviä ostaessa on syytä mainita, että kivet ovat tulossa puukiukaaseen.

Vanhoja kiuaskiviä ei tarvitse lähteä erikseen kuskailemaan mihinkään vaan niitä voi käyttää, vaikkapa kukkapenkkien reunustamiseen. Kivien vaihdon jälkeen suositellaan, että kiuasta lämmitettäisiin hiukan ja sauna tuuletettaisiin sen jälkeen, jotta uusista kivistä tulevat epämiellyttävät katkut saataisiin poltettua pois. 

Saunan pesu

Kuva: Dreamstime

Saunaa ei kotikäytössä tarvitse yleensä pestä kuin pari kertaa vuodessa. Välillä voi tehdä ylläpitosiivousta, kerätä lattialta roskat ja puhdistaa lattiakaivot muutaman kerran vuodessa. Lauteiden pesuun riittää yleensä kerta tai pari vuodessa. Laudeliina auttaa pitämään lauteet puhtaana, kun ihon rasva ei pääse lauteille.

Saunan puuosat kastellaan ensin lämpimällä vedellä, jotta puiden syyt aukeavat, ja pestään sen jälkeen yleispuhdistusaineella tai saunanpesuaineella. Klooripitoisia aineita ei yleensä suositella käytettäväksi, sillä kloori voi imeytyä puuhun ja sitä voi vapautua ilmaan saunaa lämmitettäessä.

Saunan pesua varten on olemassa laudeharjoja, joilla sauna on helppo puhdistaa. Isomman saunan pesuun voi sopia paremmin moppivarsiteline, johon kiinnitetään erityisesti saunan pesuun tarkoitettu moppi. Pesun jälkeen puupinnat huuhdellaan viileällä vedellä, jotta puun syyt sulkeutuvat. Lattian puhdistuksessa kannattaa käyttää kovaa, pitkävartista harjaa, varsinkin kaakelilattian ollessa kyseessä, ja huuhdella ja kuivata lattia lopuksi hyvin. Pesun jälkeen on hyvä lämmittää saunaa hetki, jotta puupinnat kuivuvat. Kuivumista nopeuttaa, kun ottaa ennen sitä enimmät pesuvedet myös lauteilta kuivauslastalla pois.

Saunan sisustus

Mökkisaunan sisustuksessa luonnollisuus ja rauhallisuus ovat valttia. Tavoitteena on yleensä luoda rentouttava tila, jossa on mukava saunoa yksin tai yhdessä isommallakin porukalla. Mökkisaunan sisustuksessa ei myöskään tarvitse turhia hienostella. Pukuhuoneen sisustuksessa voi käyttää esimerkiksi kotikutoisia, vanhanaikaisia elementtejä, kuten räsymattoa tai vanhoja seinätauluja ja seinäkoristeita.

Jos saunaan halutaan remontoida uutta ilmettä, seinäpintojen käsittely, lauteiden vaihtaminen ja kiukaan uusiminen tekevät jo paljon. Joskus voidaan vaihtaa myös laudemallia, jos tilan koko sen sallii.

Ammattilaisen käyttäminen suunnittelussa kannattaa. Tällöin saadaan suunniteltua kaikilta osin yhteensopiva kokonaisuus. Suunnittelija osaa myös valita saunaan sopivan kokoisen kiukaan.
Jos saunaa ei halua remontoida kokonaan, mutta siihen kaivataan silti jonkinlaista muutosta, vaihtoehtona on pintakäsitellä vain lauteet ja ehkä myös seinä- ja kattopaneelit. 

Saunan tunnelmaan voi vaikuttaa värivalinnoilla ja erilaisilla yhdistelmillä. Pintakäsittelytuotteita on saatavana värittöminä, sävytettävinä sekä valmisväreinä. Väriä kannattaa myös aina kokeilla, ennen kuin käsittelee koko saunan. 

Värikäsittelyssä on otettava huomioon puun aiempi sävy, sillä kuullotteilla sitä ei saa vaaleammaksi. Tumman pinnan saa pidettyä joko samanvärisenä tai tummennettua entisestään. 

Väritön saunasuoja ja saunavaha ovat hyviä tuotteita, jos ei halua vaihtaa saunan väriä.
Käsiteltävien pintojen huolellinen puhdistus on tärkeää, ja siinä kannattaa käyttää juuri tähän tarkoitukseen valmistettuja tuotteita. Pinnan on oltava myös kuiva ennen kuullotteen laittamista.

Tuotteen pakkauksesta on lisäksi hyvä tarkistaa M1-merkintä, joka kertoo, että tuotteesta ei haihdu sisäilmaan haitallisia aineita.

Lähteet: Työtehoseura, Saunologia, Urbaanipuuvaja, Harvia, Marttaliitto

Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Dreamstime